A Table, meubelmakerij van Robert Uenk. Toepassing van bijzondere stammen Europees hout voor het maken van vergader, industriële en keuken tafels.

Vrije bomen uit het veld…..

De bomen die A table gebruikt voor zijn tafels komen niet uit produktiebossen maar worden gezocht en gevonden in ‘het vrije veld’, of beter; in het Europese vrije veld want met tropisch hout werken we niet. Vaak solitaire bomen, eenlingen, gevonden op onvoorspelbare plekken.

A Table, meubelmakerij van Robert Uenk. Toepassing van bijzondere stammen Europees hout voor het maken van vergader, industriële en keuken tafels.

Het vinden van ons hout is een verhaal op zich en vraagt een getraind oog, ervaring, geduld, terreinbanden en…een breed netwerk. Het kan hout zijn uit de directe omgeving, een geknoeste oude Iep uit Pieterburen of een gekromde oude Eik uit de kroondomeinen. Of uit het Oosten…. een enorme Noot uit een Duitse kloostertuin die aan het einde van zijn lange staande leven is, of uit het Zuiden, Acacia’s met vergroeiingen uit Noord Frankrijk of en enorme Esdoorn uit de A Table, meubelmakerij van Robert Uenk. Toepassing van bijzondere stammen Europees hout voor het maken van vergader, industriële en keuken tafels.Franse Ardennen……voor het vinden van mooie stammen zijn geen regels en geen wetten, ze staan op onvoorspelbare plekken

Ook is mooi hout vaak niet herkenbaar aan de buitenkant.

Zo geldt voor de bijvoorbeeld de Noot dat een gehavende stam, kromgegroeid op ijzerhoudende grond, meermaals door de bliksem getroffen, met een rafelige beschadigde bast op de zaagbok schitterend getekend en gekleurd hout laat zien terwijl – bijvoorbeeld- een mooie hoge rechte stam, onderhouden, uit een verzorgd park hout zonder A Table, meubelmakerij van Robert Uenk. Toepassing van bijzondere stammen Europees hout voor het maken van vergader, industriële en keuken tafels.noemenswaardige    vorm, kleur of tekening toont. De buitenkant van de boom is vaak ook geen leidraad voor het te verwachten hout binnenin….zo kwam er kortgeleden een mooie stam Essen binnen die tijdens het zagen geheel moiré getekend bleek te zijn…..golvend getekend, met een bijna spiegelend oppervlak, een boom die eigenlijk meer voor instrumentbouwers geschikt zou zijn…ons een volkomen verrassing !

Als we een of meerdere mooie stammen gevonden hebben korten we de stam op strategische plekken door en laten hem zodanig zagen dat de tekening van het hout optimaal tot zijn recht komt. Dat is een heel andere manier van kijken werken dan het verwerken van een boom tot zaag- of productiehout. Delen van de stam die voor standaard meubel- of timmerhout doorgaans niet van belang zijn, worden door ons juist gekoesterd omdat juist die delen het hout met de mooiste structuur en tekening laten zien. Het zijn de vorkstukken, de wortelknollen, de spalten en de vertakkingen waar we naar kijken… Soms ligt een stam daarom ook wel eens een tijdje te wachten zodat we ons eerst een beeld van de beste zaagwijze kunnen vormen voor we hem aanzagen….A Table, meubelmakerij van Robert Uenk. Toepassing van bijzondere stammen Europees hout voor het maken van vergader, industriële en keuken tafels.

Na het zagen leggen we de stam doorgaans een tijd opgelat  ‘aan de wind’ te drogen waarna de stam al dan niet nagedroogd wordt in een houtdrogerij. Pas dan is de stam aan de beurt om tafel(s) te worden…….

…waarna een nieuwe fase volgt… een deel van een stam is door zijn kromming geschikt voor een bureau, een ander voor wat kleinere tafeltjes, een grote stam levert bladen op voor grote gezinstafels, een  keukentafel,  eettafel, industriële tafel of  stamtafel,  een badkamerplanchet, badkamermeubel of een keukenblad of een massief keukenfront   aanrechtblad of, gekoppeld, een grote vergadertafel.

Hout bekloppen en bekijken met de aspirant koper, platen hout vergelijken, de eerste krijtlijnen zetten om de vorm te bepalen, het formaat te bepalen…..hoe moet het blad afgewerkt worden, olie, lak ?..welk onderstel past er het beste onder…hout? Een blok? Staal ?? het is het boeiende traject van stam tot tafel….Atable !